foto: Bruno van den Elshout door Guus Schoonewille / ADWelkom aan de horizon

... in Den Haag, stad aan zee. Ik ben er in 1979 geboren en heb er op 3 jaar na mijn hele leven gewoond. Met de oneindigheid op loopafstand.

Terwijl ik in 2011 werkte aan het project Poldermotieven, vroeg ik me af welk Dankbaar Thema ik in 2012 zou gaan aansnijden. 2012: het jaar waarin de wereld al dan niet zou vergaan, en waarin social media ervoor zorgden dat berichtgeving over de werkelijkheid diezelfde werkelijkheid soms leek in te halen. Niet vreemd dat De Wereld Draait Door in die tijd één van de best bekeken programma's op de Nederlandse TV was...

Waren we - was ik - in al die hectiek niet vergeten hoe heilzaam het is om even een stapje terug te doen. Even niet meer van hetzelfde. Niet voorthobbelen, maar stilstaan. Rust en Ruimte, om voorbij te geraken aan de allesbeheersende Waan van de Dag. En dan opnieuw kijken. Me steeds opnieuw afvragen: wat staat mij te doen?


Hulp van Lasse

Rust en Ruimte. Al vroeg ik me op het moment dat die woorden zich aandienden nog af hoe en waar ik die zou gaan vinden. Het antwoord kwam onverwachts van mijn zoontje Lasse, toen bijna 2 jaar oud. Bij een strandbezoek in de zomer van 2011 zag hij een schip op de horizon aan voor een vliegtuig, niet wetend welke stortvloed aan gedachten hij daarmee bij mij teweegbracht. De verwarring was logisch: water en lucht liepen in elkaar over, en iets langwerpigs dat in de lucht lijkt te zweven, grote kans dat dat een vliegtuig is.

Ik vroeg me af: Heb ik dit vaker gezien? Hoe goed ken ik de horizon die ik als thuis beschouw? Om uiteindelijk te concluderen dat dit het uitzicht is dat ik opzoek als ik Rust en Ruimte wil ervaren. Het uitzicht op mijn eigen Thuishorizon, portaal tot de oneindigheid. Zo gewoon, zo dichtbij. En toch zo bijzonder en zo rijk. Zoveel is sindsdien onomstotelijk gebleken.


Voortborduren

Maar hoe die rijkdom, de Rust en de Ruimte in al hun verschillende verschijningsvormen, zichtbaar en deelbaar te maken?

Dat antwoord diende zich nog tijdens hetzelfde strandbezoek en als vanzelf aan: met foto's. Een jaar lang. Op ieder heel uur van iedere dag. 8.785 keer, recht de volle zee op, steeds hetzelfde uitzicht op het schouwspel tussen hemel en aarde. Kwestie van een slimme machine bouwen op een beschutte plek. En die is er gekomen...


8.785 horizons in beeld : Lees verder
NEW HORIZONS op TV

In maart 2017 besteedde TV-programma Panorama Pijbes aandacht aan de NEW HORIZONS bij Panorama Mesdag, zowel aan het begin als aan het einde van het programma. Je kunt dat hier terugzien:In januari 2015 besteedde TV-programma Landinwaarts aandacht aan de tentoonstelling van NEW HORIZONS bij Panorama Mesdag. Je kunt hun reportage onderstaand bekijken: