foto: Koen Hogewoning, oktober 2016 / Zwaaien naar de zomer


24-uurs horizonobservaties

24 uur naar de horizon kijken. Het is precies zo eenvoudig als het klinkt. Een etmaal lang op het strand doorbrengen, temidden van de elementen. De wind, de golven. Zon en regen, dag en nacht. Het voelt heerlijk en vrij, zo dichtbij huis en toch zo ver voorbij de waan van de dag. Kiezen voor rust en ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Kiezen om oude achter je te laten als ze je niet meer dienen, of ze juist terug bij je te halen omdat ze je voor een nieuw avontuur weer goed van pas komen.

Mij helpt het zicht op de horizon me altijd om te komen tot wat ik graag De Juiste Vraag noem. Precies datgene wat op dat moment mijn aandacht verdient. Waardoor ik al het andere even los mag laten. Dat moet maar even voor zichzelf zorgen. Blijkt van later of zelfs generlei zorg.

De eerste 24-uurs horizonobservatie (op 10 april 2013, vormgegeven in samenspraak met alchemiste Lie van Schelven) bracht me de verhaallijn van NEW HORIZONS als kunstwerk-in-boekvorm. Dat is het verhaal van het avontuur van de levensreis. Van Thuis naar Thuis.

Volgende horizonobservaties organiseerde ik steeds in een nieuwe vorm en met een nieuwe thema, om de weldadige werking van het zicht op de horizon steeds op een andere en nieuwe manier te delen. Met daardoor ook wisselende samenstellingen en groepsgroottes - elk met een eigen dynamiek en belevenissen voor ieder die deelnam.

De horizonobservaties vinden tot nu toe steeds plaats op het Zuiderstrand in Den Haag.

De vorige edities droegen de volgende namen:

Over Eb en Over Vloed (10 april 2013)
Een Vrije Vlucht (21 september 2013)
Dankbaarheid (21 september 2014)
Cleared to Land (21 juni 2015)
Zwaaien naar de Zomer (1 oktober 2016)
Kiezen voor Rust en Ruimte (5 juni 2017)
Samen Oogsten (20 september 2017)

De komende editie vindt plaats op (Pinkster-)zondag 19 mei 2018. Van zonsondergang tot en met de zonsondergang van maandag 20 mei. Meer erover lees je in de officiële aankondiging op Eventbrite.

Mocht je het leuk vinden om mijn reisverslagen van eerdere edities te lezen, neem dan graag een duik in mijn blog. Via deze link kom je dan direct terecht bij alle berichten die met de horizonobservaties te maken hebben.

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van komende bijeenkomsten en tentoonstellingen met de horizon als thema, meld je dan graag aan voor de nieuwsbrief Mee op Avontuur.


Impressie door Arie Lengkeek, oktober 2016 / Zwaaien naar de zomer